Rosiile sunt legume usor de cultivat,dovada ca sunt nelipsite din orice gradina,Totusi pentru o recolta cat mai buna, nu ar fi rau sa tineti cont si de urmatoarele recomandari;
1- UDAREA- Rosiile sunt 95% apa, motiv pentru care plantele au nevoie de multa umezeala ca sa creasca si sa dezvolta fructe. O planta de tomate are nevoie,saptamanal,de cel putin 5 litri de apa.Daca aceasta cantitate nu este asigurata prin precipitatii, trebuie intervenit prin irigatii.Fluctuatiile in cantitatea de umiditate oferita plantei poate cauza probleme grave ,precum avortarea florilor si chiar a fructelor.
2-FERTILIZAREA- Pe parcursul vegetatiei,chiar si in cazul unui teren foarte bun,este necesar un aport de ingrasamint. Momentul optim de interventie este atunci cand primele roade sunt ceva mai mari dacat nucile, adaugand 1,5 kg de azotat de calciu la 100 metri de rand.Operatia poate fi repetata la cel putin doua saptamani.
3-LASTARIREA- Indepartarea lastarilor lacomi [ramuri cu frunze viguroase,lipsite de inflorescente] contribuie la imbunatatirea marimii fructelor.
4-RECOLTAREA- Pentru a obtine rosii cu cea mai buna savoare,lasati-le sa se coaca pe rug,culegande-le exact inainte sa inceapa sa se inmoaie.Evitati pastrarea in frigider si mai bine, tineti-le la temperatura camerei.Pentru a avea rosii pana toamna tarziu, recoltati ultimele fructe mature cand dau primele semne de virare a culorii din verde spre portocaliu. Inveliti-le in hartie si pastrati-le la o temperatura de 12-15 grade. In acest fel va asigurati rosii pentru saptamani bune dupa ce plantele din gradina s-au uscat.
5-LUMINA- Cercetari recente au demonstrat ca lumina joaca un rol deosebit de important in cresterea productiei de rosii.Astfel s-a constatat ca lumina albastra in timpul infloririi si lumina rosie dupa incheierea infloriri maresc semnificativ productia de tomate.
AVERTIZARI SI PONTURI
Atunci cand irigati,pamantul trebuie bine imbibat cu apa. Udarile superficiale frecvente vor conduce la formarea unor radacini anemice.
E recomandat sa taiati lastarii cu un foarfece horticol ori cu un briceag ascutit,dezinfectat in prealabil cu alcool,pentru a preveni raspandirea agentilor patogeni. De asemenea,e indicat sa faceti aceasta operatie,dimineata pentru a permite ranii sa se cicatrizeze pe parcursul zilei.
SURSA -
PARADISVERDE.RO
Acest album nu are incă nici un comentariu.